De meest indrukwekkende gebouwen en opgravingen uit de Romeinse tijd

De meest indrukwekkende gebouwen en opgravingen uit de Romeinse tijd

In het prachtige Italië zijn er talloze overblijfselen van het Romeinse Rijk te vinden, die ons een glimp geven van de grootsheid en verfijning van de oude beschaving. Van indrukwekkende amfitheaters tot majestueuze tempels, de Romeinse architectuur heeft een blijvende stempel gedrukt op het landschap van Italië. In dit blog duiken we in enkele van de meest bijzondere Romeinse gebouwen en opgravingen die nog steeds de tand des tijds hebben doorstaan.

Het Colosseum

Een van de meest iconische Romeinse gebouwen in Italië is het Colosseum in Rome. Dit imposante amfitheater werd voltooid in het jaar 80 na Christus en was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Met een capaciteit van maar liefst 50.000 toeschouwers was het Colosseum het toneel van spectaculaire gladiatorengevechten, dierenshows en andere vormen van entertainment. Vandaag de dag trekt het Colosseum miljoenen bezoekers van over de hele wereld en staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Pompeii

Een andere fascinerende Romeinse opgraving is de oude stad Pompeï, gelegen aan de voet van de Vesuvius. In het jaar 79 na Christus werd Pompeï bedolven onder een dikke laag vulkanische as na de uitbarsting van de Vesuvius. De stad werd pas in de 18e eeuw herontdekt en de opgravingen hebben ons een uniek inzicht gegeven in het dagelijks leven van de oude Romeinen. De goed bewaard gebleven straten, huizen, badhuizen en zelfs fresco's bieden een glimp van de Romeinse samenleving zoals die destijds was.

Het Pantheon

Een andere indrukwekkende Romeinse ruïne die het vermelden waard is, is het Pantheon in Rome. Gebouwd in 125 na Christus, staat het Pantheon bekend om zijn prachtige koepel en klassieke architectuur. Het oorspronkelijke doel van het Pantheon was als een tempel gewijd aan alle Romeinse goden. Wat het Pantheon zo bijzonder maakt, is het feit dat het nog steeds 's werelds grootste onversterkte betonnen koepel heeft. Het interieur van het Pantheon is al even indrukwekkend, met zijn marmeren vloeren, zuilen en de beroemde opening in de koepel, de oculus, die een straal zonlicht doorlaat. In dit gebouw kun je goed de oude Griekse bouwstijl terugzien, met soortgelijke zuilen als het Parthenon in Athene. De Romeinen hadden namelijk veel bewondering voor de Griekse cultuur en bouwstijl.

Tenslotte is het Forum Romanum in Rome zeker de moeite waard om te zien tijdens een bezoek aan Rome. Het bijzondere aan deze opgravingen is dat je een goed beeld krijgt van doe de mensen vroeger leefden. Het Forum was vroeger het oude centrum van de stad, waar het vaak erg druk was. Het Forum Romanum is erg groot, dus je kunt hier lang ronddwalen en een beeld krijgen van hoe de stad er vroeger uit had kunnen zien.