iDeal

Welkom bij Het ItaliëPunt

Italiaanse kerstpakketten bij Het ItaliëPunt

Ben je op zoek naar een Italiaans kerstpakket? Heb je zelf al ideeën of juist nog helemaal niet? Het ItaliëPunt stelt al jaren Italiaanse kerstpakketten samen en kan jou hier als geen ander bij helpen! Of je nou een origineel, creatief, grappig of lekker Italiaans kerstpakket wil, alles is mogelijk en niets is te gek. Het ItaliëPunt denkt graag met je mee en maakt samen met jou een Italiaans kerstpakket op maat! Of het nu gaat om de klassieke combinatie panettone of pandoro en prosecco of spumante, of dat het gaat om een totaalpakket. Wil je een pakket op maat, neem dan nu contact met ons op en bespreek de mogelijkheden!

 

Italiaans kerstpakket     Kerstpakket met Italiaanse wijn
Italiaans kerstpakket bij Het ItaliëPunt Italiaans kerstpakket met pasta

 

Natale all'italiana, kerst in Italie...

Iedere land heeft zijn eigen gewoontes met feestdagen en met Kerstmis in het bijzonder. Zo ook Italië, maar wat zijn de gewoontes van de Italianen met Kerst. Wat eten ze en gaan ze eigenlijk naar de kerk? Kortom, hoe ziet een Italiaans Kerstfeest eruit bij de echte Italiaan?

Het traditionele Italiaanse menu op la vigilia di Natale, kerstavond, bestaat uit vele visgerechten. In een aantal regioni eist de traditie dat er precies zeven verschillende visgerechten op tafel komen, in andere streken moeten dat er 9, 11 of zelfs 13 zijn. Zeven is al een heel aantal om voor te bereiden. Bij 13 gerechten slaat niet alleen de wanhoop toe bij degene die het vigilia-menu moet klaarmaken, maar ook bij wie alles op moet eten...

 

Tegenwoordig doet men niet meer zo moeilijk over het aantal visgerechten, maar het blijft traditie dat er pesce, vis, wordt gegeten op kerstavond. Klassieke gerechten die veel worden bereid zijn antipasto di cozze, gegratineerde mosselen, calamari fritti, gefrituurde calamari, spaghetti alle vongole, spaghetti met venusschelpjes, linguine alle alici, linguine met ansjovis, baccalà, stokvis.

Na de traditionele nachtmis, die blijkbaar goed voor de vertering van alle vis is, gaan velen nog even een spumante drinken met een stuk panettone of pandoro erbij. En dan is het wachten op de volgende uitgebreide maaltijd, de pranzo natalizio, kerstlunch. Gelukkig voor de Italianen staat tweede kerstdag, Santo Stefano, niet in het teken van overdadig eten. Op die dag begint men alvast uit te kijken naar il cenone, het volgende grote eetfestijn op capodanno, oudejaarsavond.

 

Panettone en Pandoro

De bekendste zoetigheid uit de regione Lombardia is toch wel de panettone. Het goudgele 'brood' gevuld met sukade, rozijnen en gesuikerde vruchten is al eeuwen het traditionele kerstgebak van Milano. De populariteit breidde zich al snel uit over de hele regione Lombardia en zelfs over heel Italia. Pandoro is de Veronese variant op de Milanese panettone.

Pandoro, het ‘gouden brood’, wordt met vanillesuiker of poedersuiker bestrooid en in tegenstelling tot de panettone zitten er geen sukade en rozijnen in. Beide zijn heerlijk als afsluiting van de cena natalizia met een glaasje spumante. Het zelf maken van een panettone is een hele klus, maar zeker het proberen waard. Gelukkig zijn deze lekkernijen  tegenwoordig ook buiten Italia te verkrijgen. Vaak in prachtige verpakkingen die geen extra inpakpapiertje behoeven. Met dit als cadeau ben je verzekerd van una bella figura.