Na een lange trip de velgen van je auto schoonmaken? Zo pak je dit het beste aan!

Na een lange trip de velgen van je auto schoonmaken? Zo pak je dit het beste aan!

Een cruciaal onderdeel van het schoonmaken en onderhouden van je auto zijn natuurlijk de velgen. Ze dragen niet alleen bij aan de uitstraling van je auto, maar maken een net gewassen auto helemaal af. Helaas zijn velgen ook meteen het onderdeel dat het meeste gevoelig is voor vuil, remstof en andere aanslag. Zeker na een lange trip kunnen ze al snel erg vies worden - En het schoonmaken hiervan is niet altijd de meest eenvoudige klus. Dus, laten we eens duiken in de beste manieren om je auto velgen te reinigen en te beschermen, zodat ze ook na een mooie vakantie of stedentrip weer stralen als nieuw.

1. Verzamel de juiste materialen

Voordat je begint met het reinigen van je velgen, zorg ervoor dat je alle benodigde producten bij de hand hebt. Een emmer, een speciale velgenreiniger, een zachte borstel of spons, microvezeldoeken en een velgenbeschermende spray zijn essentieel. Het is belangrijk om de juiste materialen te gebruiken om ervoor te zorgen dat je velgen niet beschadigd raken tijdens het schoonmaken.

2. Spoel de velgen af

Begin met het grondig afspoelen van je velgen met water om los vuil en stof te verwijderen. Dit maakt de reiniging gemakkelijker en voorkomt krassen tijdens het schoonmaken. Vergeet niet om ook tussen de spaken en rond de velgranden te spoelen, waar vuil zich vaak ophoopt.

3. Gebruik de juiste reiniger

Kies een velgenreiniger die geschikt is voor het materiaal van je velgen. Verschillende materialen, zoals aluminium, staal of gepolijst metaal, vereisen verschillende reinigingsmethoden. Lees de instructies op de reiniger en breng deze royaal aan op de velgen. Laat de reiniger enkele minuten inwerken om vuil en remstof los te weken voordat je verder gaat met borstelen.

4.Borstelen maar!

Gebruik een zachte borstel of spons om voorzichtig het vuil van de velgen te schrobben. Vermijd harde borstels die krassen kunnen veroorzaken, vooral op gevoelige oppervlakken zoals chroom. Werk systematisch en concentreer je op hardnekkige vlekken en moeilijk bereikbare gebieden. Wees geduldig en neem de tijd om ervoor te zorgen dat elke centimeter van je velgen grondig wordt gereinigd.

5. Grondig afspoelen

Spoel de velgen vervolgens weer grondig af met schoon water om alle resten van de reiniger te verwijderen. Dit is een cruciale stap om vlekken te voorkomen en de glans van je velgen te behouden. Controleer zorgvuldig of er geen reinigingsmiddel achterblijft tussen de spaken of langs de velgranden.

6. Bescherming toevoegen

Om je velgen te beschermen tegen toekomstige vuil- en remstofopbouw, breng je een velgenbeschermende spray aan. Deze spray vormt een beschermende barrière die het reinigen tussen onderhoudsbeurten vergemakkelijkt en de glans van je velgen langer behoudt. Zorg ervoor dat je de spray gelijkmatig aanbrengt en elk deel van de velgen bedekt.

7. Droog grondig af

Gebruik schone microvezeldoeken om je velgen grondig droog te maken. Dit voorkomt namelijk watervlekken. Neem de tijd om elk deel van de velgen droog te maken en verwijder eventuele achtergebleven waterdruppels.

8. Regelmatig onderhoud

Om je velgen in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud essentieel. Maak er een gewoonte van om je velgen te reinigen en te beschermen tijdens het wassen van je auto, bij voorkeur eens in de paar weken. Door regelmatig onderhoud blijven je velgen er als nieuw uitzien en behouden ze hun mooie glans en uitstraling.