Tips voor een perfecte campervakantie

Tips voor een perfecte campervakantie

Een campervakantie, dat is de ultieme vrijheid. Je maakt een prachtige rondreis en hebt je woon- en slaapplek altijd bij de hand. Hoe haal je het beste uit je campervakantie? Hier volgen een aantal tips.

1. Maak een checklist

Uiteraard ga je niet op reis zonder een geldig paspoort, ID-kaart, rijbewijs en kentekenbewijs. Toch zul je niet de eerste zijn die er onderweg achterkomt dat het paspoort nog op de keukentafel ligt. Maak daarom een checklist waarop je alle essentiële documenten en items vermeldt. Denk o.a. ook aan een APK keuringsbewijs, groene kaart, bankpas, credit card, losse munten, reisverzekering, medicijnen, telefoon, oplader en reservesleutels.

2. Informeer naar de regels in het buitenland

Steek je de grens over? Kom dan niet voor verrassingen te staan. Zo is het in veel landen verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidsvestjes bij je hebben. Ook de aanwezigheid van een verbanddoos, alcoholtester of een brandblusser is soms vereist. 

In Duitsland en Frankrijk heb je daarnaast een milieusticker nodig en zonder een Autobahnvignet mag je in Zwitserland en Oostenrijk de snelweg niet op. Hoewel niet verplicht, is een tolbadge voor landen als Frankrijk, Spanje en Portugal best handig.

3. Bestudeer je route op een wegenkaart

Je bent misschien gewend om blindelings te vertrouwen op je navigatiesysteem. Als je met je camper op reis gaat, is het echter wel zo slim om de route die je gaat rijden alvast eens goed te bestuderen op een wegenkaart. 

Hierdoor krijg je een beter idee van wat je allemaal kunt tegenkomen onderweg. In combinatie met een goede reisgids zul je bovendien vast een aantal mooie landelijke binnenwegen ontdekken die je navigatiesysteem over het hoofd ziet. Je bent op vakantie, je hoeft je dus niet te haasten.

4. Ga niet de weg op met een te zwaar beladen camper

Met een te zwaar beladen camper maak je het jezelf extra moeilijk. De camper is minder stabiel en je kunt ook minder goed remmen. Overigens mag je met een rijbewijs B alleen een voertuig besturen met een massa tot 3500 kilogram. Laad je camper dus niet te vol en voorkom een fikse boete.

5. Zorg voor een goede camper beveiliging

Campers zijn helaas een gewild object voor dieven. Die wil je dus liever geen kans geven. Bovendien eisen veel verzekeraars dat je camper goed beveiligd is. Je kunt je camper beveiligen door een versnellingsbakslot van Bearlock in te laten bouwen. Deze zorgt ervoor dat de versnellingspook niet meer kan bewegen. 

Om weer te gaan rijden, heb je een speciale sleutel nodig waarmee je de versnellingspook kunt ontgrendelen. Als alternatief kun je je camper ook beveiligen met een stuurasslot. Daarnaast kan een stevig motorkapslot nuttig zijn om diefstal van onderdelen te voorkomen die zich onder de motorkap van je camper bevinden.