Vanaf Fiumicino Airport met de taxi of openbaar vervoer?

Vanaf Fiumicino Airport met de taxi of openbaar vervoer?

Rome Fiumicino Airport is een druk vliegveld bij de Italiaanse hoofdstad. In 2023 was Fiumicino Airport het de 9e drukste luchthaven van Europa met meer dan 40 miljoen passagiers! Al deze passagiers komen natuurlijk niet alleen om Rome te bezoeken, sommige zijn transferpassagiers en gaan weer op doorreis. Maar degenen die wel Rome intrekken, kunnen zich beter voorbereiden op de mogelijke manieren. Met de Leonardo Express, of met trein FL1 of toch met de Terravision Bus? En hoe staan deze opties tegenover de taxi vanaf Fiumicino Airport?

Kan ik beter een taxi nemen of het openbaar vervoer?

Dit ligt aan waar je heen wilt met de taxi vanaf Fiumicino Airport en aan hoe groot je groep is. Laten we uitgaan van het feit dat je met z'n 4'en op vakantie bent en een appartement in de buurt van het centrum hebt. De Leonardo Express kost 14 euro per persoon (snelst), regionale trein FL1 is iets goedkoper met 8 euro. Bij de FL1 kom je echter langs de treinstations aan de zuid en oostkant van het centrum. De terravision bus gaat, net als de Leonardo Express, direct naar het centrum van Rome voor 6 euro. Met zijn vieren is dit dus 52 euro, 32 euro of 24 euro. Dan ben je in het centrum van Rome en moet je natuurlijk nog met de bus of metro voor een euro of 2 per persoon (=+8 euro als groep). Dan kost het totaal dus 60 euro, 40 euro of 32 euro. Tegenover de taxiprijs van zo'n 60 euro is dat inderdaad goedkoper.

Reistijd

Maar, de kans is klein dat je naast het treinstation of busstation moet zijn. De taxi is in bijna alle gevallen sneller dan het openbaar vervoer. Want, je wordt direct bij je eindbestemming afgezet. Voor (met z'n vieren) loont de Leonardo Express dus in ieder geval niet. Dan zul je moeten accepteren dat je er wat langer over doet. Als de overstap al direct zou gaan, moet je denken aan 45 minuten + 10 + 10 minuten (regionale trein) of 40 minuten + 10 + 20 minuten (terravision bus). In beide gevallen waarschijnlijk minimaal iets meer dan 1:10. Dat in vergelijking met 40 minuten rijden met de taxi en een hoop gedoe minder doordat de koffers niet heen en weer over stations hoeven.

Conclusie

Al met al valt het dus mee. Kies je voor snelheid en minder gedoe? Dan is de taxi misschien een betere optie. Wil je duurzaam en langzamer en soms goedkoper reizen, dan kun je beter met het openbaar vervoer. Als je met 1, 2 of 3 personen bent dan loont het openbaar vervoer al snel.