Top 5 motorroutes in Italië

Top 5 motorroutes in Italië

Italië is een prachtig land voor mooie motortochten. De grote hoogteverschillen, de kronkelwegen en de prachtige natuur maken het een topbestemming voor liefhebbers van toertochten met de motor.

Minpunten zijn er ook voor het rijden op de motor in Italië ten opzichte van Nederland. Denk hierbij vooral aan de kwaliteit van de wegen. De wegen in Italië zijn van een stuk mindere kwaliteit dan in Nederland. Denk hierbij aan slecht asfalt of ontbrekende wegmarkering op sommige delen van de weg, wat voor onveilige situaties kan zorgen. De vijf mooiste motorroutes in Italië worden hieronder kort beschreven.

Grande Strada delle Dolomiti, Trentino-Alto Adige-Veneto, 110 km

De Strade delle Dolomiti is in 1909 aangelegd. Deze weg is voornamelijk aangelegd voor transport van middelen ten behoeve van oorlogsdoeleinden. Nu is het één van Italië zijn beroemdste wegen met prachtig panorama’s door de vergezichten van de Dolomieten. Door de lengte van de route is het wellicht een optie om een motor topkoffer aan te schaffen, zodat je genoeg bagage of versnaperingen mee kunt nemen voor onderweg. 

Panoramica Zegna, Piemonte, 44 km

De Provinciale weg loopt dwars door de provincie Biella en is zeer populair bij motorrijders. Op deze route bij Bocchetto di Sessera op een hoogte van 1400 meter heb je een prachtig uitzicht over het natuurpark Oasi Zegna.

Strada delle Tre Valli Umbrië, Umbrië-De Marken, SS 685, 70 km

Deze weg van de drie Umbrische valleien is in 1970 aangelegd als verbindingsweg tussen de Adriatische Zee en de Tyrreense Zee. Let op; deze weg bevat drie tunnels van vier kilometer of langer. Heb je dus last van claustrofobie of tunnelvrees, dan is dit wellicht geen goede optie. 

Strada Statale dello Stelvio, Lombardia-Trentino-Alto Adige

De nummer één bij vele stoere motorrijders door de 34 haarspeldbochten die de route kent, om daarna uiteindelijk op een hoogte te arriveren van 2758 meter boven zeeniveau. Dit is een ware sensatie. De Stelviopas verbindt Valtellina met Val Venosta. Hierna ben je waarschijnlijk wel toe aan een flesje drinken of iets lekkers te eten. Op Baboon kun je diverse opbergmogelijkheden zoals topkoffers aanschaffen voor op je motor.

La Valvestino, Lombardije, 28 km

Deze weg loopt van Capovalle door naar Gargnano, waar tevens een zeer imposante stuwdam is gelegen. Deze weg is nog vrij onbekend bij de motorrijder maar zeker de moeite waard om te ontdekken. Het is een verbindingsweg tussen het Idromeer en het Gardameer en langs de route vind je diverse baaien die erg lijken op de Noorse fjorden. Een echte aanrader dus als je houdt van natuurschoon.