Waarom is Barolo wijn zo populair in Nederland?

Waarom is Barolo wijn zo populair in Nederland?

Barolo wijn is een klassieker en vandaag zullen we de details leren van de geschiedenis van deze emblematische en opmerkelijke drank.

Allereerst moet je begrijpen dat Barolo-wijn door de decanteerder moet voordat hij wordt geconsumeerd. Hij heeft zeer gesloten aroma's, harde tannines, die moeten ademen, zodat de aroma's vrijkomen en de smaak aangenaam wordt voor het gehemelte.

Hij heeft een zeer sterke kleur en is elegant en complex. Zo herkent men bij het proeven van een Barolo ook de fruitige en chocolade smaken en aroma's.

Hij wordt beschouwd als een van de beste wijnen die in Italië worden geproduceerd. En zijn zeer aanwezige tannines, maar met een zijdeachtige structuur, dragen daartoe bij. Je kan alles bijleren over barolo wijnen op deze pagina.

Nebbiolo druif en zijn geschiedenis

Het is zeker de Barolo wijn die de Nebbiolo druif zo beroemd maakt. Men mag echter niet vergeten dat het ook wordt gebruikt voor de productie van minder expressieve wijnen in de regio Piemonte. In feite is het ook aanwezig in wijnhuizen in andere regio's.

De Nebbiolo druif is echter niet zo gemakkelijk te telen. Hij vereist speciale verzorging en heeft een voorkeur voor bepaalde grondsoorten. Het is dan ook alleen in de Piemonte dat een zo groot beteeld areaal kan worden aangetroffen.

Kenmerken van de wijn

Barolo wijnen zijn bovengemiddeld goed, en worden beschouwd als enkele van de beste wijnen ter wereld. De Nebbiolo geeft in het begin zeer sterke en aanhoudende aroma's, en een bijna overdreven zuurgraad.

Daarom moet het rijpen, zodat het effect ervan afneemt en het de juiste rijpheid bereikt. Het kan echter zo'n 10 tot 15 jaar duren voordat de gewenste smaak wordt bereikt.

Ondanks de sterke tannines, zijn handelsmerk, vertoont de wijn meer fruitige aroma's.

Een speciale wijn voor speciale gelegenheden

Laten we om te beginnen bedenken dat Barolo een wijn is die zeer goed veroudert. Hoewel hij dus rond zijn 3e en 5e jaar kan worden geconsumeerd, moet zijn beste smaak nog komen.

Kies daarom voor een Barolo tussen 10 en 15 jaar oud om de beste ervaring te hebben bij het proeven ervan. Het is tenslotte de ster van de maaltijd.

Denk er dus bij het combineren met een Barolo aan om het gerecht zonder al te veel sterke kruiden te bereiden. Anders zou de maaltijd het gehemelte kunnen overheersen met te veel informatie en zou je de fijne en aromatische noten van de wijn kunnen verliezen.

Ontdek Barolo, de wijn van koningen

Barolo wordt beschouwd als een van de beste wijnen ter wereld en verscheen rond de 19e eeuw op de tafels van de rijken en edelen. In die tijd werd het zelfs bekend als de "wijn van de koning". Zijn faam reikte zelfs tot aan koning Lodewijk XV van Frankrijk.

Voor wijnliefhebbers brengt het proeven van Barolo diepe en complexe smaken in de mond, zoals specerijen, cacaotonen en een unieke explosie van sensaties. Wil je nog meer leren over Italiaanse wijnen? Check dan de wijnblog van Ombrerosse.nl zeker ook eens!