Hebben de Inca's invloed gehad op historische bouwwerken in Italië?

Hebben de Inca's invloed gehad op historische bouwwerken in Italië?

De Inca-beschaving staat bekend om de indrukwekkende architectuur die tot op de dag van vandaag bewonderd wordt. Met name de iconische stad Machu Picchu in Peru is een voorbeeld van het vakmanschap van de Inca's. Maar hebben deze oude bouwtechnieken en ontwerpen ook invloed gehad op historische bouwwerken in andere delen van de wereld, zoals Italië?

Invloed van de Inca's

Het is bekend dat de Inca's geen contact hebben gehad met de oude Romeinen of andere beschavingen in Italië. De Inca-beschaving ontwikkelde zich in Zuid-Amerika, terwijl Italië zich bevond aan de andere kant van de wereld. Toch zijn er enkele overeenkomsten te vinden in de bouwstijlen en technieken die gebruikt werden.

Vergelijkbare bouwtechnieken

Een van de opvallendste overeenkomsten tussen de bouwstijlen van de Inca's en die van historische bouwwerken in Italië is het gebruik van grote stenen blokken. Zowel de Inca's als de oude Romeinen waren bekend om hun vermogen om deze enorme stenen nauwkeurig op elkaar te stapelen, zonder mortel of cement te gebruiken. Dit vakmanschap had als resultaat dat de constructies extreem stabiel waren, zelfs na honderden jaren.

Architectonische gelijkenissen

Hoewel er geen directe invloed kan worden aangetoond, zijn er wel architectonische gelijkenissen tussen de bouwwerken van de Inca's en die van Italië. Een voorbeeld hiervan is de 'Coricancha', een tempel in Cuzco, Peru. Deze tempel had ooit muren bedekt met bladgoud, vergelijkbaar met de gouden muren in de Basilica di San Marco in Venetië, Italië. Dit kan wijzen op een gemeenschappelijke esthetiek en esthetische keuzes tussen de twee beschavingen.

Mogelijke verklaringen

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor de overeenkomsten tussen de bouwstijlen van de Inca's en de historische bouwwerken in Italië. Eén theorie is dat beide beschavingen onafhankelijk van elkaar dezelfde bouwtechnieken ontwikkelden, simpelweg omdat deze effectief waren. Een andere theorie is dat er mogelijk contact is geweest tussen de twee beschavingen, zij het indirect, via handelsroutes of andere kanalen.

Conclusie

Hoewel er geen direct bewijs is van enige invloed van de Inca's op historische bouwwerken in Italië, zijn er zeker overeenkomsten te vinden in de bouwstijlen en technieken die gebruikt werden. Het gebruik van grote stenen blokken en de esthetische keuzes van beide beschavingen, wijzen op een gemeenschappelijke benadering van architectuur. Hoewel de exacte oorsprong van deze overeenkomsten onbekend blijft, is het fascinerend om te zien hoe verschillende beschavingen onafhankelijk van elkaar vergelijkbare technieken en ontwerpen ontwikkelden. Voor meer informatie over de Inca-beschaving en hun indrukwekkende bouwwerken, zie ook de website Machupicchu.nl. Hier vind je gedetailleerde informatie over Machu Picchu en andere belangrijke locaties van de Inca's.