Heerlijke lokale gerechten in Italië

Heerlijke lokale gerechten in Italië

Als je denkt aan Italiaans eten, denk je meteen aan de bekende pizza’s en pasta’s. De Italiaanse keuken is echte veel uitgebreider dan dit. In veel regio’s in Italië eten ze deze gerechten weinig, hier eten ze bijvoorbeeld veel meer vlees en vis. Alle verschillende regio’s van Italië hebben hun eigen speciale gerechten en specialiteiten. In Sicilië bijvoorbeeld, is de invloed van de Arabische keuken duidelijk te merken. In Trieste, kun je goulash eten uit de Hongaarse keuken. Zo heeft elk deel van Italië zijn eigen kenmerken qua eten. In dit artikel geven we een aantal heerlijke voorbeelden van onbekendere, regionale gerechten uit Italië.

Gnocchi en polenta

Deze maaltijd komt uit het noordelijke gedeelte van Italië en werd vooral gegeten door de armen. Vroeger leverde dit flinke problemen op, omdat de maaltijd veelal bestaat uit maïsmeel en hierbij water. Maïs bevat stoffen die vitamines hinderen, waardoor veel mensen een tekort kregen aan bepaalde belangrijke vitamines. Tegenwoordig is dit geen probleem meer, omdat mensen veel meer opties hebben qua eten en drinken. De polenta wordt altijd samen gegeten met bijvoorbeeld groenten, kaas en tomatensaus.

Gnocchi is gemaakt van andere soorten meel, zoals tarwemeel. Dit wordt meestal gegeten met aardappelen, ei en pastasaus. Als je in dit gebied van Italië bent moet je dit gerecht zeker een keer proberen. Gnocchi en polenta hebben een belangrijk deel in de geschiedenis van deze mensen.

Varkens uit Sardinië

Doordat Sardinië een lange geschiedenis kent van oorlog en gebrek aan veiligheid voor de inwoners, is de keuken van dit eiland heel anders ingedeeld. De bevolking waren vooral herders en boeren, waardoor de typische keuken van Sardinië vooral bestaat uit vlees. Dit vlees werd gaar gemaakt boven een vuur. Hierbij werden heerlijke kruiden gebruikt uit de natuur. Geroosterd varken uit Sardinië is een van de hoogtepunten qua eten op het eiland.

De bruschetta’s van Lazio

De meeste Nederlanders hebben wel eens bruschetta’s gegeten. Dit is een vrij simpel gerecht, namelijk geroosterd brood met hierin gewreven knoflook en kruiden. Waar je dit gerecht bestelt is wel een enorm verschil. In Lazio is dit gerecht uitgevonden en het lekkerst. Ze hebben hier de beste ingrediënten en kruiden. Bruschetta’s met de beste olijfolie, peper en zout en lekker brood uit de regio, smaken een stuk beter dan de bruschetta’s die je gewend bent.