Welke supplementen sporters in Italië kopen

Welke supplementen sporters in Italië kopen

Als je het meeste wilt halen uit elke herhaling en elke sprint in de sportschool, heb je misschien overwogen om fitness supplementen te kopen. Dan ben je zeker ook niet de enige want 8 miljoen Nederlanders kopen supplementen bleek eerder al uit onderzoek. Maar hoe zit het in zo’n warm land als Italië? We gingen op onderzoek uit welke voedingssupplementen het meest in Italie worden verkocht.

Eiwitpoeders en creatine supplementen

Supplementen zijn veel en gevarieerd. Een Italiaanse studie noemde onder andere eiwitpoeders, sportrepen en creatine. Sommige trainingssupplementen kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op mensen met specifieke doelen - zoals het lopen van een marathon of het vergroten van de spiermassa - of mensen die te maken hebben met gewrichtspijn.

Sportprestaties verbeteren

Sommige supplementen die bedoeld zijn om sportprestaties te verbeteren, beloven het risico op blessures te verminderen en het herstel te bevorderen. En hoewel sommige supplementen deze beloften kunnen waarmaken, is het belangrijk om de boodschap in hun naam te onthouden: hun doel is om een voedingspatroon aan te vullen, niet om het te vervangen.

Waarvoor zijn supplementen bedoeld?

En nog iets: supplementen zijn nooit bedoeld om iets volledig te vervangen. Je doel moet zijn om via je normale voeding binnen te krijgen wat je nodig hebt voor een optimale gezondheid, maar supplementen zijn een goede manier om een tekort aan te pakken. Een eerstelijns zorgverlener kan je helpen tekorten aan voedingsstoffen op te sporen.

Met andere woorden, begin met een gezond, evenwichtig dieet en overweeg voedingssupplementen toe te voegen bovenop, in plaats van in plaats van, hele voedingsmiddelen. Als je kunt kiezen tussen een lekker stuk vis of een eiwitshake, dan zeg ik je dat je een goed stuk vis moet nemen.

Gerenommeerde voedingssupplementen

Zoek een gerenommeerd voedingssupplement dat al een aantal jaren op de markt is en zorg ervoor dat het door derden is getest. Als het getest is, vind je waarschijnlijk gemakkelijk het logo van de derde partij op het flesje en overleg altijd met je arts voordat je met een nieuw supplement begint. Ze kunnen interfereren met andere medicijnen, bijwerkingen veroorzaken als ze voor een operatie worden ingenomen, of niet veilig zijn als je bestaande gezondheidsproblemen hebt.

Grootste Nederlandse supplementen winkel

Het is ook een goed idee om marketingclaims van supplementen bedrijven kritisch en een tikkeltje scepsis te benaderen. Er is een plaats voor supplementen, maar mensen moeten erop letten dat ze hun huiswerk doen en de etiketten lezen zeggen experts van de grootste Nederlandse supplementen winkel Vitamines.com.

Creatine

Wat het doet Je hebt misschien van creatine gehoord - het is een van de top drie trainingssupplementen die door sportwetenschappers wordt aanbevolen. Volgens experts komt creatine van nature voor in de spieren van je lichaam en in je hersenen. Het kan helpen energie te produceren voor intensieve oefeningen zoals sprinten en het tillen van zware voorwerpen. Veel sporters gebruiken creatine om hun kracht te verbeteren en meer spieren te krijgen.

Overleg uiteraard met je arts voordat je creatine inneemt als je ook niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's), cafeïne, diuretica, Tagamet, medicijnen die de nieren aantasten of probenecide (tegen jicht) gebruikt. Het is over het algemeen veilig om in te nemen, maar kan leiden tot bijwerkingen, waaronder gewichtstoename, spierverrekkingen en -krampen, maagklachten, hoge bloeddruk, leverstoornissen en nierschade.

Wat doet leucine voor bodybuilders?

De taak van leucine is het herstellen en opbouwen van spieren, ook bij oudere volwassenen die hulp nodig kunnen hebben bij het onderhouden van spieren, en is een van de andere topsportsupplementen die door deskundigen wordt aanbevolen, zegt Spillane.

Bodybuilders en atleten die kracht moeten opbouwen gebruiken dit supplement meestal. "Leucine activeert een specifieke route in je spier die er in feite voor zorgt dat de activering voor groei en herstel wordt ingeschakeld," zegt Spillane.

Dat gezegd hebbende, is het misschien niet nodig om dit supplement te nemen, want je kunt leucine uit je voeding halen. Het zit in vlees, vis, gevogelte, eieren en melk.

Wat onderzoek en deskundigen zeggen Volgens eerder onderzoek kunnen BCAA supplementen zoals leucine helpen de vetvrije spiermassa te verbeteren en het percentage lichaamsvet te verminderen. In een kleine studie werd vastgesteld dat bij 36 mannen en vrouwen van 65 tot 75 jaar de deelnemers die tweemaal per dag een supplement met leucine namen, hun vetvrije spierweefsel en hun functionele prestaties verbeterden.

Benader hoge doses echter met voorzichtigheid, want dat kan leiden tot een lage bloedsuiker of een ziekte die pellagra wordt genoemd. Vermijd ook inname als je zwanger bent of borstvoeding geeft of een ahornsiroopurineziekte hebt.

Eiwit supplementen kopen

Eiwit suppletie biedt tal van voedingsvoordelen, en vanuit het oogpunt van fitness wordt het gewaardeerd voor het bevorderen van spiergroei en -herstel en eetlustbeheersing. De meeste mensen krijgen voldoende eiwitten binnen via hun dieet, maar sporters die meer trainen willen misschien hun eiwitinname verhogen om de spierherstelvoordelen te maximaliseren. Daarom zijn er sommige sporters die supplementen kopen met plantaardig eiwit (zoals erwten- of rijsteiwit) of dierlijk eiwit (zoals wei), vaak in poedervorm. Als poeders zijn deze supplementen gemakkelijk toe te voegen aan trainingssmoothies.

Het innemen van grote hoeveelheden eiwit is prima vanuit een veiligheidsperspectief (met andere woorden, er zijn geen gezondheidsrisico's aan overdaad voor de meeste gezonde mensen), maar er is geen voordeel aan om verder te gaan dan de aanbevolen hoeveelheden.

Voedingssupplementen met cafeïne

Ja, je dagelijkse kopje koffie kan meer doen dan je 's morgens wakker schudden - het kan ook je sportprestaties verbeteren. Het is een uiterst populair voedingssupplement bij het sporten: Volgens een overzicht consumeerden drie op de vier atleten (waaronder triatleten, marathoners, tennissers en gewichtheffers) cafeïne voor of tijdens een sportwedstrijd. Er zijn een paar ideeën waarom cafeïne prestaties bevordert; het kan spierglycogeen bewaren of een gunstige wisselwerking hebben met het zenuwstelsel, aldus het overzicht.

Deskundigen waarschuwen echter dat er risico's kleven aan het innemen van cafeïnesupplementen in welke vorm dan ook. Sommige supplementen bevatten 600 tot 800 mg cafeïne, wat niet in de buurt komt van je bovengrens, maar bij sommige mensen een ernstige hartstilstand kan veroorzaken. Te veel cafeïne kan ook leiden tot minder ernstige - maar nog steeds verontrustende - bijwerkingen, zoals slapeloosheid, hoofdpijn, duizeligheid en een verhoogde hartslag.

Kijk daarnaast uit voor cafeïne supplementen gemengd met ephedra, vooral als je een hartkwaal, hoge bloeddruk, diabetes of schildklieraandoening hebt, aldus Kaiser Permanente. De combinatie, die gevonden kan worden in afslank- en energiesupplementen, kan de hartslag en bloeddruk verhogen.

Beta-Alanine supplement

Wat het supplement doet? Beta-alanine is een aminozuur dat geproduceerd wordt door de lever en ook beschikbaar is via voedsel, zoals vlees en kip, aldus een eerdere studie. Supplementen met beta-alanine kan de sportprestaties verbeteren omdat het de opbouw van melkzuur tijdens het sporten kan voorkomen, wat bijdraagt tot pijn en vermoeidheid. Het belangrijkste voordeel is dat je langer kunt trainen en sneller herstelt.

Ik ben absoluut dol op beta-alanine voor sporters/ Het kan een game changer zijn. Als je op het voetbalveld of basketbalveld staat, en je hebt veel spiervermoeidheid, dan kan beta-alanine helpen de vermoeidheid te bufferen, zodat je spieren niet zo zwaar en moe aanvoelen.

Natriumbicarbonaat supplementen

Wat het supplement doet is dit, want je hebt waarschijnlijk al natriumbicarbonaat in huis: Het is gewoon zuiveringszout. Sommige sportschoolbezoekers gebruiken het huishoudelijke goedje in supplementvorm om hun prestaties te verbeteren. Het is te vinden in poeder- of tabletvorm. Ook kan natriumbicarbonaat de opbouw van melkzuur bij intensieve, explosieve of langdurige inspanning verminderen, wat kan leiden tot uitputting en verminderde spierkracht. Specialisten merken op dat natriumbicarbonaat de prestaties iets zou kunnen verbeteren tijdens intense, kortdurende activiteiten zoals sprinten en met tussenpozen intense sporten zoals boksen. Maar bij sommige mensen biedt natriumbicarbonaat geen voordeel of belemmert het de prestaties. Zorg echter wel dat je met je arts praat voordat je zuiveringszout inneemt, vooral als je maagzuurremmers, aspirine, benzodiazepinen, flecainide, ijzer, ketoconazol, lithium, methenamine, methotrexaat, kinidine, sulfa-bevattende antibiotica, tetracycline of vitaminen gebruikt.

Zoals je ziet worden in Italie ook veel sport en fitness supplementen gekocht. En daar hebben ze ook hele goede redenen voor!