Gezond en op gewicht blijven tijdens de vakantie doe je zo

Gezond en op gewicht blijven tijdens de vakantie doe je zo

Tijdens de vakantie laten we onszelf altijd een beetje gaan. En waarom ook niet? Het hele jaar heb je hard gewerkt, gezond geleefd en netjes vier keer per week gesport. Je bent wel even toe aan twee weken heerlijk in de zon zitten met een goed boek, gezellig uit eten gaan bij een plaatselijk restaurantje en na afloop nog even een drankje doen bij de hotelbar, terwijl je kijkt naar een optreden van flamenco dansers. Zeker als je in een all inclusive hotel zit, is het moeilijk om een gezond eetpatroon vast te houden. Het ontbijt, de lunch en het diner worden voor je verzorgd en nee zeggen tegen een weldaad aan heerlijkheden is nu eenmaal niet aangeboren, maar een kwestie van discipline. De discipline vinden is een opgave. We zijn tenslotte op vakantie; alles dat bij onze dagelijkse gang van zaken hoort hebben we thuis gelaten.

Toch is het verstandig om juist ook tijdens de vakantie een normaal eet- en sportpatroon te behouden. Thuiskomen en 5 kilo zwaarder zijn legt zo’n domper op de fijne vakantieherinneringen. Met de volgende tips in het achterhoofd en, oké, hier en daar wat discipline kun je zonder schuldgevoel op vakantie lekker genieten van al dat je aangeboden wordt, terwijl je gezond en op gewicht blijft!

Gebruik de vakantie faciliteiten

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen is van te voren doelen stellen en afspraken met jezelf maken. Kijk wat voor faciliteiten er in de buurt zijn en gebruik die. Loop je normaal gesproken hard? Speel toerist én renner en kijk of er in de buurt mooie hardlooproutes zijn. Heeft het hotel een zwembad? Trek een paar keer per week een aantal baantjes. Door doelen te stellen, wen je aan het idee en zal je minder moeite hebben met de uitvoer.

Je kunt natuurlijk gebruik maken van de fitnessruimte in het hotel zoals de hometrainer of crosstrainer. Nu heeft niet iedereen zin om in een hitte van 40 graden naar de fitnessruimte te gaan. Gelukkig zijn er genoeg andere mogelijkheden om aan lichaamsbeweging te komen. Je kunt in de ochtend een tennisles nemen of in de middag een bezoekje aan het dorpje in de buurt brengen. De 358 treden omhoog klimmen naar het topje van een kerk is ook een perfecte work out. Sluit de dag af met een lange strandwandeling en je hebt de dagelijkse beweging zo weer binnen. Ook bieden veel hotels sportlessen aan, zoals yoga in de ochtend!

Let op het eten

All inclusive in een hotel zitten betekent al snel dat je moet eten wat je kan, omdat je er tenslotte voor betaald hebt (geen schaamte, dit zit in onze natuur). Maar probeer deze gedachte vooral weg te duwen. Je lichaam heeft ook tijdens de vakantie maar een bepaalde hoeveelheid voedsel nodig. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Een goed begin is het halve werk, dus ontbijt met fruit, volkorenproducten en thee. De sapjes die aangeboden worden bevatten vaak een veel suiker, dus drink ook hier niet heel veel van. Hou het zo natuurlijk mogelijk. Zo zul je verzadigd zijn tot de lunch en grijp je minder snel naar de makkelijke (en dus slechte) suikers. Neem ook regelmatig een gezond tussendoortje, dan ben je minder snel geneigd om iets ongezonds te nemen. Een hele lijst met gezond tussendoortjes vind je hier bij Verantwoord Afvallen.

Een van de belangrijkste tips is dat je moet zorgen voor genoeg vocht. Zeker in warme landen is het belangrijk dat je water blijft drinken. We verliezen de hele dag door meer vocht dan normaal en dit moet aangevuld worden. Naast water drinken zijn een paar kleine aanpassingen in het eetgedrag van belang om niet met meer thuis te komen dan je weg ging. Probeer bijvoorbeeld niet te vroeg op de dag te beginnen met alcohol, kies bewust voor een ijsje met weinig calorieën (een magnum bevat er zo’n 300, een raketje maar 40!) en snack tussendoor groente en fruit. Gegrild vlees is een gezondere keuze, omdat het bereid is met weinig vet. Rode sausjes zijn de beste keuze als je een sausje wilt en laat de croissantjes liever staan.

Tenslotte is het natuurlijk belangrijk dat je niet vergeet te genieten. Het gaat erom dat je een balans zoekt tussen de voedselinname en dagelijkse beweging én dat je daarnaast vooral lekker op vakantie bent. Als je alles als sport gaat zien, is een dagje naar een dorpje tien kilometer verderop óók een vorm van beweging. Een keertje authentieke pasta eten met een ijsje toe kan prima, zolang je gedisciplineerd en verantwoord geniet Je zult merken dat je een heerlijke vakantie hebt gehad en dat de weegschaal bij thuiskomst nog steeds jouw vriend is.